ТВ DАРТС

"Пирин пее" събра 30 000 почитатели на народното творчество

a64c1dc12181995ce1f58f4792241dfc.jpgНад 1700 самодейци от 14 общини взеха участие, а 30 000 души посетиха „Пирин пее 2018”.

XV Събор на народното творчество „ПИРИН ПЕЕ 2018” се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Община Разлог и Областна администрация Благоевград бяха основен инициатори и организатор на събора, който е подкрепен от всички общини в Пиринско.  56 години след първия проведен събор „Пирин пее“ отново на същото място планината запя. Не случайно той води своето начало от тук през 1962 г. Песните, звуците, танците, багрите на носиите, изпълнителите се сливат в едно с Пирин планина и я карат наистина да запее.

И няма българско сърце, което да не трепне от такъв празник – празник на българския дух, на гения на народното творчество!  „Благодаря на хилядите самодейци, които превръщат пределските поляни в огромна и красива сцена на народното творчество. Благодаря на ръководствата на всички общини и на управителя на област Благоевград за участието в организацията на най-мащабното фолклорно събитие на Югозападна България“, каза в своето слово инж. Красимир Герчев - кмет на община Разлог.

От днес Разлог може да се похвали с още една столетница - юбилейния си рожден ден празнува Янка Белчева

we.JPGС бодър дух и усмивка посреща днес 100-годишния си рожден ден Янка Белчева от град Разлог. Столетницата споделя изключително емоционално своите преживявания, радости и тъги, а също така и че нейната дъщеря Милка, с която живее, е нейната опора и упование. Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев посети рожденичката в дома й и й пожела да бъде здрава и все така озарена от порива на емоционалността. Животът на Янка е белязан и с много тежки моменти, като загубата на близки хора, включително две деца и внуци. Единствено остава дъщеря й Милка и племенницата Антоанета-дъщеря на сина й, която дълги години е живяла в Канада, където става професор по цитобиология, а в момента живее със семейството си в град Одензе, Дания и е завеждащ клиника там. Антоанета е възпитаник на Разложката гимназия, а постигането на професионалните висоти са повод за гордост на стогодишната Янка и дъщеря й Милка. Рожденичката споделя още, че въпреки трудните моменти, е благодарна на живота. Преживяла Втората световна война, ясно си спомня самолетите и криенето от тях в градините, спомня си и годините без баща й, който е работил в Америка и декарите тютюн, които се е налагало да отглежда. Въпреки че не е очаквала след тежките моменти да доживее сто години, Янка се радва, че днес посреща гости в дома си именно по този повод. Тя пожелава на всички да са здрави, да се обичат и да живеят добър и смислен живот.

Проект за почти 1 300 000 лева в Разлог

vib.jpgКметът на Община Разлог Красимир Герчев направи символична първа копка по проект „Повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог – втора група” (СС "Многофамилна сграда Язо 13" - ул. "Георги Бенковски" 1, СС "Многофамилна сграда Надежда" - ул. "Шейново" 4, СС "Град Разлог, Община Разлог, улица Шейново, вх. А и Б” - ул. "Шейново" 6, СС "Блок Илинден" - ул. "Илинден" 10, СС "15 Ятака" - ул. "Цар Иван Асен" II, бл. 1)“. Събитието се състоя пред входа на блок на ул. „Шейново” № 4 в град Разлог. Присъстваха представители на сдруженията на собствениците на блоковете по проекта, представители на фирмите изпълнители, служители на Общинска администрация – Разлог, жители и гости на града. По проекта ще се изпълнят строително-монтажни работи, които включват топлинно изолиране на външните стени, подмяна на прозорци и врати със система от PVC профил и стъклопакет, топлинно изолиране на покрив и под, ще бъде осигурена достъпна среда за хора в неравностойно положение, ще бъдат изпълнени и други мерки набелязани при извършения енергиен одит на сградите. Основна цел на проекта е да се достигане по-висок клас на енергопотребление във всяка една от многофамилните жилищни сгради, да бъдат намалени разходите за енергийно потребление и емисиите на парникови газове в Разлог. Очаква се да се осигури по-добро качество на въздуха, условия за живот и работна среда. Общата стойност на проекта е 1 297 408.59 лв., финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

 • 10 години ТВ Dартс
 • Реклама
 • Регнум
 • Unavita
 • Агромах
 • Пътешественик
 • На чаша вино
 • 24 кадъра
 • Натура
 • Код бъдеще
 • Темпо
 • Мюзик бокс
Previous Next
 • image
 • Пирин голф
Cloudy

27°C

Cloudy
Wednesday 16°C / 30°C Partly cloudy
Thursday 14°C / 28°C Partly cloudy