ТВ DАРТС

На 25 и 26 август Кюстендил ще бъде домакин на автомобилно състезание

За да не се допуснат инциденти и нарушения на обществения ред, МВР – Кюстендил, ще осигури засилено полицейско присъствие в района на провеждане на състезанието, както и временна организация на движението – от 8:00 до 12:00ч. на 25 август  ще бъде затворен участъкът от кръстовището на ул. „Гороцветна“ и „Демокрация“, ще бъдат допускани само автомобили, участващи в състезанието; след откриването на състезанието участниците ще бъдат съпроводени по маршрута до с. Богослов. От 13.30 до 18.00 ч. трасето в с. Богослов до местността „Студен кладенец“ ще бъде затворено за други автомобили

На 26 август от 10:30 до 15:00ч. ще бъде затворен пътят от с. Богослов до местността „Студен кладенец“, като в района на старта няма да бъдат допускани зрители.

Награждаването ще бъде в с. Богослов около 14:30 ч.

Призоваваме зрителите на състезанието да изпълняват разпорежданията на служителите на МВР и  организаторите за избиране на безопасни места за наблюдаване на спортната проява.

Полицай отиде да потушава семеен скандал в с.Невестино, тръгна си ухапан от куче

29-годишен служител на РУ Кюстендил е с разкъсан подбедрен мускул на крак след нападение от домашно куче. Екипът трябвало да се отзове на сигнал за семеен скандал в село Слокощица, при пристигането на адреса стопаните не упражнили контрол над животното и то причинило средна телесна повреда на полицая. На пострадалия е оказана медицинска помощ в кюстендилската болница, мъжът и жената, собственици на кучето, са задържани в ареста на РУ Кюстендил за 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор. 

В Кюстендилско замесиха обредни хлябове

Lesaffre-jutvarski_hlyab.jpg10- то юбилейно издание на културния форум Панагия- Въздигане на хляба започва днес с традиционното замесване на Богородичен хляб.„Този форум се превърна в красива традиция, какъвто е самия празник Успение Богородично и всъщност Панагия е нашия венец от култура, който ние се опитваме да плетем около самия храм Успение Богородично в Кюстендил”, коментира пред Дарик експертът от отдел „Култура и духовно развитие” Любляна Начева. Традицията в кюстендилския край е да се меси Богородичен хляб.Специален, сакрален хляб, който се носи в храма с молитва за добруване и върху този хляб се извършва Панагия, според волята на всяко семейство.
Ритуалното  Замесване на хляба и предаване на традицията тази година ще бъде днес в Граничкия манастир „Свети Лука”, който е девически манастир.
Жените от селото ще се качат на манастира и ще покажат традицията по замесване на хляба, на специалните крагове, със светено брашно, което е пресято 3 пъти, с квас, с измиване на лицето и ръцете трикратно, пръскане със светена вода, защото преди ритуала ще се направи водосвет и познанието ще бъде предадено на млади девойки от селото.


3 пити ще бъдат изпечени в подници. Единият хляб остава в манастира Свети Лука. Другият ще се разчупи и раздаде на Панагия, на 15 август, а третият се внася в храма Успение Богородично, централен храм за нашия регион.

Богородичната питка е бърза питка, която се прави само от брашно, квас и вода и се меси с чисти ръце. Хлябът изпечен в подници има един специален, допълнителен аромат. Квас се прави от нахут, от старо брашно, от царевични класове, и от треви също.

Културният форум Панагия- Въздигане на хляба е на 15 август,когато се прави изложение с всякакъв вид хляб, с питки, баници, ще има и произведения на изкуството. Една допълнителна украса към празника Успение Богородично.

 • Unavita
 • Агромах
 • 10 години ТВ Dартс
 • Регнум
 • Реклама
 • Темпо
 • Натура
 • Код бъдеще
 • Мюзик бокс
 • На чаша вино
 • 24 кадъра
 • Пътешественик
Previous Next
 • image
 • Пирин голф
Clear

0°C

Clear
Monday 0°C / 6°C Mostly cloudy
Tuesday -2°C / 3°C Partly cloudy