ТВ DАРТС

В Кюстендилско замесиха обредни хлябове

Lesaffre-jutvarski_hlyab.jpg10- то юбилейно издание на културния форум Панагия- Въздигане на хляба започва днес с традиционното замесване на Богородичен хляб.„Този форум се превърна в красива традиция, какъвто е самия празник Успение Богородично и всъщност Панагия е нашия венец от култура, който ние се опитваме да плетем около самия храм Успение Богородично в Кюстендил”, коментира пред Дарик експертът от отдел „Култура и духовно развитие” Любляна Начева. Традицията в кюстендилския край е да се меси Богородичен хляб.Специален, сакрален хляб, който се носи в храма с молитва за добруване и върху този хляб се извършва Панагия, според волята на всяко семейство.
Ритуалното  Замесване на хляба и предаване на традицията тази година ще бъде днес в Граничкия манастир „Свети Лука”, който е девически манастир.
Жените от селото ще се качат на манастира и ще покажат традицията по замесване на хляба, на специалните крагове, със светено брашно, което е пресято 3 пъти, с квас, с измиване на лицето и ръцете трикратно, пръскане със светена вода, защото преди ритуала ще се направи водосвет и познанието ще бъде предадено на млади девойки от селото.


3 пити ще бъдат изпечени в подници. Единият хляб остава в манастира Свети Лука. Другият ще се разчупи и раздаде на Панагия, на 15 август, а третият се внася в храма Успение Богородично, централен храм за нашия регион.

Богородичната питка е бърза питка, която се прави само от брашно, квас и вода и се меси с чисти ръце. Хлябът изпечен в подници има един специален, допълнителен аромат. Квас се прави от нахут, от старо брашно, от царевични класове, и от треви също.

Културният форум Панагия- Въздигане на хляба е на 15 август,когато се прави изложение с всякакъв вид хляб, с питки, баници, ще има и произведения на изкуството. Една допълнителна украса към празника Успение Богородично.

Кюстендилец върна намерени пари и документи

 para.jpg  Кюстендилец върна голяма сума пари, които намерил случайно в района на село Багренци, съобщават от полицията в града. 50-годишния Иво Василев намерил още лични документи и банкови карти. Веднага се обадил в полицията и занесъл вещите там. Собственикът на портфейла се оказал шофьор на товарен автомобил. Той е открит докато пътувал към Столицата. Парите, повечето от които били служебни са му върнати, заедно с документите. 

Пет пожара за денонощие в Кюстендилско

5 пожара са гасили за последното денонощие  екипи на районните служби ПБЗН в Кюстендилска област. 4 от тях са причинени поради небрежност, щети не са допуснати.Един е причинен поради техническа неизправност в лек автомобил,  изгорял е двигателен отсек на автомобила. Произшествието е възникнало в Дупница на ул. „Орлинска“ в късния следобед,информират от ОД на МВР Кюстендил.
С горещото време опасността от пожари се засилва, предупреждават от пожарните служби в двете области Благоевград и Кюстендил. Да не се пали огън на открито, да не се изхвърлят незагасени фасове от цигари и да се внимава при работа в битови условия с огън. Според статистиката за същият период миналата година на денонощие са възниквали поне три пожара. Отчетени са щети на горска и тревна растителност. Повечето, причинени от човешка небрежност. 

 

 • Агромах
 • Unavita
 • Регнум
 • 10 години ТВ Dартс
 • Реклама
 • Код бъдеще
 • Мюзик бокс
 • Темпо
 • 24 кадъра
 • На чаша вино
 • Пътешественик
 • Натура
Previous Next
 • image
 • Пирин голф
Cloudy

12°C

Cloudy
Tuesday 14°C / 21°C Cloudy
Wednesday 13°C / 18°C Showers