ТВ DАРТС

Започна реконструкцията на улица "Пирин" в Банско

IMG_7903.JPGЗапочна вторият етап от реконструкцията на главната търговска улица в Банско - „Пирин”. Първият етап от нея, в участъка между пл. „Никола Вапцаров” и пл. „Възраждане”, бе изграден през 2016 г., като бе спазен архитектурно-художествения стил, по който е оформена централната градска част. Вторият етап обхваща отсечката между пл. „Възраждане” и ул. „Отец Паисий”. Основна цел, заложена в проектната документация, е да се реконструира подземната водоснабдителна и канализационна мрежа, настилките на улицата и уличното осветление, за да създаде един успешен модел на транспортно успокоена зона в този участък от улица „Пирин“. Съществуващата асфалтова настилка с каменни тротоари ще бъде подменена с гранитни и мраморни плочи в съответствие с историческата структура и градски елементи. Чрез реконструкция на съществуващите настилки, ще се създаде функционално зониране на пространствата по продължение на улицата, като ще се отдели едно централно трасе с грапава повърхност, което да се използва за движение на пешеходци, и почасовото движение на автомобили. Основно внимание се отделя на пространството в източната част, при входа към църквата „Света Троица“ и къщата музей „Неофит Рилски”. Проектът предвижда обособяването на по-голямо пространство около входовете. Изграждането на улицата дава иновативно решение за отвеждане на повърхностните води, чрез използването на шлицов канал по нейното продължение, а основното осветление е решено със съвременни енерго-ефективни улични лампи и ниски градински осветителни тела. Работи се също и по изграждането на третия, най-малък етап от ул. „Гоце Делчев”. Участъкът, който се изгражда се намира между улиците „Отец Паисий” и „Хаджи Вълчо”, като пространството ще бъде оформено в същия архитектурен стил, както останалата част от рехабилитираната улица. На практика тази „улица” всъщност се превърна в любимото място за разходка и игри на жителите и гостите на нашия курорт. По искане на жителите й тя бе оформена като пешеходна зона с детски площадки, зелени площи, водни ефекти, алеи и зони за отдих. „Изграждането и на двете улици ще приключи до началото на активния летен сезон в Банско, когато Банско ще посрещне своите гости с още по-атрактивна визия на централната градска част” даде заявка кметът Георги Икономов.

Третата национална конференция "Музеи и общини" се провежда в Банско

Третата национална конференция „Музеи и общини”се провежда в Банско на 29 и 30 март. Музеен комплекс – Банско е домакин на събитието, което е част от едноименния проект на Исторически музей – Попово и Института за приложна музеология. Музейни експерти от цялата страна, представители на висшите училища, научните институти и други структури на публичния сектор, обсъждаха аспектите, свързани с опазването и популяризирането на културното ни наследство. Основен акцент в програмата на конференцията бяха вариантите за партньорство между местните власти и музеите. Кметът на общината – домакин, Георги Икономов, приветства участниците във форума, като им пожела плодотворна работа и приятен престой в планинския град. „Вярвам, че доброто сътрудничество между общинските администрации и музеите, реализирането на съвместни проекти с европейско финансиране, може само да допринесе за едно по-добро управление на интелектуалната собственост. Търсим опции за финансиране на нови, интерактивни варианти за представяне на културното наследство на Банско посредством програмите за трансгранично сътрудничество, като използвам случая да поздравя директорът на Музеен комплекс – Банско, Светла Барякова, за отлично организирания форум” каза той по време на откриването му. Паралелно с конференцията, бе открита съпътстваща изложба на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” със заглавие „140 години от освобождението на България. Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисов”

Улеснение за жителите на Банско, вече ще могат по-удобно да плащат данъците си

Местните данъци и такси, дължими към община Банско, вече могат да се заплащат и чрез системите на ИЗИПЕЙ и ИПЕЙ. Местните налози към планинската община вече могат да се плащат онлайн през касите на ИЗИПЕЙ в страната и през интернет системата ИПЕЙ от целия свят. Плащането се извършва само със съобщаване на ЕГН-то на физическите лица или БУЛСТАТ-а на фирмите. Интернет плащането става след регистрация в сайта ИПЕЙ и следване на всички указателни стъпки в него. Регистрацията в ИПЕЙ е еднократна, като за улеснение на чуждите граждани има версия и на английски език. За удобство на гражданите и фирмите, на официалната страница на община Банско, са публикувани банери на двете системи за плащане и подробна информация за начина на плащане. „Новата услуга чрез автоматично разплащане на данъците улеснява неимоверно хората. Тя е в полза най-вече на живеещите извън общината - в България или чужбина, като им пести време, нерви и пари. С по-голямата достъпност считам, че ще се повиши и събираемостта. Онлайн плащането към момента е възможно най-евтиният и лек начин за плащане на данъци към българските общини. Новите възможности за плащане са продължение на политиката ни на модернизиране на начина на работа на администрацията и облекчаване на предоставяните от нас услуги, като освен чрез ИЗИПЕЙ и ИПЕЙ, ние въведохме преди повече от година виртуален ПОС терминал за виртуално заплащане на задълженията” коментира нововъведението кметът Георги Икономов. Онлайн плащането спазва и Закона в последователността на издължаване на данъка - от най-старо към най-ново задължение.

 • Unavita
 • Агромах
 • Регнум
 • 10 години ТВ Dартс
 • Реклама
 • Мюзик бокс
 • Натура
 • На чаша вино
 • 24 кадъра
 • Пътешественик
 • Код бъдеще
 • Темпо
Previous Next
 • image
 • Пирин голф
Partly cloudy

25°C

Partly cloudy
Wednesday 10°C / 26°C Partly cloudy
Thursday 8°C / 24°C Scattered thunderstorms