ТВ DАРТС

Благоевград

Общинският съветник Илко Стоянов подаде оставка

Общинският съветник Илко Стоянов подаде оставка,заради отказа на местния парламент да свика референдум или общо събрания по темата с археологическите разкопки край Благоевград.

Стоянов изпрати писмената си позиция до медиите. Ето я и нея:

"Днес подадох заявление за прекратяване на правомощията ми като общински съветник от Общински съвет - Благоевград. Бих искал изрично да Ви поясня, че това не е "оставка", а прекратяване на участието ми в един компрометиран според мен орган на местно самоуправление, след отказа на общински съвет Благоевград да допусне каквато и да е форма на пряко управление на гражданите, било то референдум или общо събрание на населението.
Също така искам изрично да отбележа, че в конкретния случай не се касае до това какво е моето лично мнение и дали съм за запазване на "разкопките" на място или продължаване на изграждането на магистралата по същото трасе. Не това е важното в случая, а принципното отношение на т.нар. „политически елит” към обикновените жители в община Благоевград. Важното е, че този общински съвет на средата на своя мандат показа, че е откъснат от естествената си среда - жителите на община Благоевград. За пръв път от много години в Благоевград се появи обществена енергия, която можеше да бъде използвана не само за конкретния повод – запазването на предполагаемия античен град Скаптопара, а преди всичко като основа за създаването на диалог между местната власт и гражданското общество. Такъв диалог би довел до решаването и на редица други проблеми.

След като общинските съветници прецениха, че са „политическия елит”, който не се нуждае от помощта на обикновения избирател, а моето мнение беше точно обратното, публично заявих, че общинският съвет е изчерпан и безполезен орган. Да бъда общински съветник никога не е било самоцел за мен. Точно обратното, на абсолютно принципна основа, винаги съм защитавал обществения интерес и съм отстоявал собственото си мнение. Не твърдя, че това мнение всеки път е било правилно, но твърдя, че винаги е било МОЕТО, а не на някой друг, пуснато по вертикалата или договорено в задкулисие. Считам че в рамките на една последователна и честна политика към избирателите, думите следва да се подкрепят и от конкретни действия, поради което прекратявам участието си в управлението на община Благоевград. Това няма да промени добронамереното ми отношение или критичността ми към местната власт, но вече ще го правя като обикновен гражданин на общината.
И символично, и политически отправих послание за това, че гласът на хората не е достатъчно ценен. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на  общински съветник, защото този орган загуби правомощията си отдавна и пренебрегна всички форми на пряка демокрация. 
Държа да отбележа още нещо, днес напускам управлението на града, но не и политиката, защото тя е единственият начин да работиш за хората и промяната. Въпросът бе в една кауза, която беше дефинирана. Надявам се, че моето оттегляне  да послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока.
Накрая бих искал да кажа, че Благоевград не е този красив и пълен със живот град, какъвто го помним отпреди години. И макар, че от местната власт се вършат много неща за красотата му, все по-осезаемо, от ден на ден се усеща липсата на съдържание, липсата на енергия в него. Промяната, няма да дойде отвън или отвисоко, тя може и е в задължение на всички благоевградчани. Искрено се надявам, когато му дойде времето, те да направят своя избор по такъв начин, че да зададат преди всичко нова посока и нова енергия за Благоевград."

 • Агромах
 • 10 години ТВ Dартс
 • Реклама
 • Unavita
 • Регнум
 • 24 кадъра
 • Темпо
 • На чаша вино
 • Код бъдеще
 • Натура
 • Пътешественик
 • Мюзик бокс
Previous Next
 • image
 • Пирин голф

Cannot get Blagoevgrad location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.