ТВ DАРТС

Как животът си играе на зарове: смъртта на едно момиче

                                                              Untitled1111.png 

   Денят е слънчев, зимата се усмихва. Животът в Благоевград тече по обичайния си начин. Часът е близо 9. Сутрешното кафе отдавна е изпито, усеща се само горчивият оттенък на сутрешната напитка на върха на езика и отзад, там, където зъбите свършват. Сещате се. Хората, отдавна забравили що е морал и човечност, безмилостно и хаотично кръжат, обикалят, лавират, качват се, слизат и още куп глаголи, ако щете. Но без цел и посока. Колите със запотени стъкла уютно са приютили безсърдечните си притежатели. Коланите тук-там са затегнати. Без значение.

                                                              Untitled11111.png

  Асфалтът, отдавна забравил течната си форма, личащо по черния му цвят, стои и чака, чака, но и той не знае какво. Само в центъра му белее линия, линия, която ясно разделя платната. Тъй, както линия разделя доброто от злото, но все пак и двете платна са черни. Но нали има зло, за да разберем що е доброто? Философско е, стига. Повече философско, отколкото му е нужно на един асфалт, но какво да мислим, как да си обясним, че животът играе на зарове, но не си играе. Кому е нужен вече Бог, като го призоваваме машинално. Питам се!? В началото Бог ли сътвори хората или хората сътвориха Бог, та да имат кого са упрекват.

                                                        Питам? ПИТАМ?

  И отговорът ми е ясен, а въпросът далеч не е риторичен. Как и защо едно момиче на 19 загуби живота си? Кой има право да реши кой кога да се появи и кой кога да изчезне? Не си задавате тези въпроси или сте от тази група, която вечеря с Бог и ще бъде пропусната. Да! С този Бог от преди малко, но припомням ви опасенията си, как този Бог е фикция. Със сигурност ще бъда критикуван за тези си думи, но дано си струва. Струва ли си обаче да кажем, че ще бъдем подминати, че утре на това кръстовище няма да съм аз, няма да си ти? Да, точно ти! Защото всеки, всеки може да бъде нарочен. Нарочен от съдбата си, от бога си, от късмета си и от всички други магични, астрални и божествени сили. Но нека се върнем обратно тук, в материално, в реалността. Независимо от думите и гнева ми, независимо от подкрепата и протестите, смъртта е факт.

                                                             Untitled1111111.png

  Какви бяха обаче предпоставките и условията, защо едно момиче угасна на асфалта- вижте. Кръстовището е едно от най- оживените такива в Благоевград.

„Тука се кара много бързо, защото участъкът е прав. Трудно се пресича.“

„Някои шофьори дават, някои са пък много бързи, колите тук пречат, понякога няма как да застанеш на пешеходната пътека и да пресечеш на нея.“

  Причините за нелепата смърт тепърва ще се изясняват. Факт е обаче че на пешеходната пътека си отиде едно лъчезарно момиче.

„Отиде си един млад, амбициозен човек, колежка ми беше. Аз съм първи курс студентка, с нея бахме заедно.“

„Тя беше много добра, много мила, винаги усмихната, отзивчива и не искам повече да говоря.“

   Тази сутрин отново се събра група студенти, които изказаха опасенията си. От затваряне на конкретното кръстовище се превърна в мирен протест. Протест срещу беззаконието, което цари и срещу бездействието на общината.

„-Вие искате срещу всяко общежитие да има пешеходна пътека?

-Ама разбира се, вие нали се сещате, че това са 800 студенти там, с 1600 родители? И тези родители се обаждат всеки ден да питат дали си добре!“

Около общежитията на ЮЗУ ще бъдат изградени пешеходни пътеки с шумяща настилка и легнали полицаи. Доста народни мъдрости могат да се използват, за да опишат ситуацията.

„-Приемате ли предложението с повдигнати полицаи и светофарно регулирано кръстовище?

-Ами би трябвало това отдавна да е факт!“

И накрая остава надеждата, че повече такива трагични инциденти няма да има.

 

 • Регнум
 • Реклама
 • Пътешественик
 • Темпо
 • Натура
 • Код бъдеще
 • На чаша вино
 • Мюзик бокс
 • 24 кадъра
Previous Next
 • image
 • Пирин голф