Френският моден дизайнер Тиери Мюглер е починал на 73-годишна възраст, съобщават световните агенции, позовавайки се на изявление, публикувано на страницата му във Facebook в неделя.

„С прискърбие съобщаваме за смъртта на г-н Манфред Тиери Мюглер. Нека душата му почива в мир“, се казва в съобщениетп. Вестта за кончината на известния дизайнер беше потвърдена и от агента му Жан-Батист Ружо.

Смъртта на Тиери Мюглер е неочаквана. Дизайнерът се е готвил да обяви нови сътрудничества следващата седмица.

Роден в Страсбург през декември 1948 г., Тиери Мюглер е сред най-известните френски моделиери. Той основава едноименната си марка през 70-те години на миналия век и оказва силно влияние върху модата, особено през 80-те.

Тиери Мюглер е работил и като режисьор, автор и стилист, включително за „Cirque du Soleil“.

Лейди Гага, Дейвид Боуи, Мадона, Карди Би са сред известните почитатели на творенията на дизайнера. Мюглер има успех и с парфюмите, които лансира от 90-те години на миналия век.

Тиери Мюглер се прочува със своя архитектурен стил, дефиниран от широки рамене и тънка талия. Използването на пластмаса тъкан в изваяните му дрехи се превръща в негова в запазена марка. Мюглер дефинира висшата мода в продължение на няколко десетилетия, обличайки звезди като Даяна Рос, Бионсе, Ким Кардашиян, Джери Хол за светски събития и модни дефилета.

Неговите дизайни са необичайни и понякога наподобяват роботизирани костюми с изпъкнали конусообразни форми. Освен с мода, Тиери Мюглер се занимава с филми, фотография, танци. Дизайнерът е и запален бодибилдър и подчертава, че винаги е искал да изследва човешкото тяло като изкуство./нова бг/