В първия ден от новата година църквата почита паметта на Свети Василий Велики. Празникът се нарича Васильовден, Сурва и  Обрезание Господне, припомнящ обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му.

Св. Василий Велики е един от големите философи и писатели на раннохристиянската църква. Василий, наречен Велики още приживе, бил надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт.

По традиция днес се изпълнява обичаят сурвакане

На Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии. Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства. С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на „мръсните” дни и да предпазят хората от тях.

За трапезата на празника се приготвят варена свинска глава, пача, баница, пита, кокошка или пуйка със зеле, печено прасенце, мед, варено жито, орехи, ошав. Задължително масата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.

На 1 януари имен ден празнуват всички с имената: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa