Ако поне половината от учениците в една паралелка имат „зелен сертификат“, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Съвместната заповед е на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

В клас още на 29 ноември могат да се върнат учениците, които имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR.

Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за Ковид-19, за да бъдат изследвани два пъти в седмицата.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от 5 до 12 клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от 5 до 12 клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата.

Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието да им предостави безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.