Кметът Илко Стоянов обяви, че е прекратил обществената поръчка за избор на оператор за анаеробната инсталация на депото, това бе съобщено на редовната пресконференция провела се днес в зала „5“ на Община Благоевград.

Две основателни причини са довели до спиране на поръчката: липса на ясни критерии при избора на този изпълнител и липса на финансиране.

Новото ръководство на общината е с идея да се проведе нов конкурс с много ясни критерии. За целта ще бъде организирана среща с кметовете на другите четири общини- Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево, на която да се обсъди на какви изисквания трябва да отговаря новия оператор.

Към момента депото има оператор, който стопанисва всички съоръжения в него избран с процедура през май 2020 година.

Всички пет общини депонират отпадъците в депото, но на практика се депонират по-малко от законоустановения процент, с което отново отпадъците  заемат повече място. Ето защо е необходимо изграждането на втора клетка, за да може да се удължи живота на първата. Обясни за медиите Диана Стефанова еколог на Община Благоевград.

Кметът Стоянов е дал задача на всички отдели да правят проучвания относно отпадъците, тъй като има идея отпадането на такса смет като данък , а заплащането да става като услуга, което ще облекчи населението.

Предстои приемане на цялостен план за интегрирано развитие на Община Благоевград.