Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври. Това обяви финансовият министър Асен Василев. Предвижда се и социална надбавка за пенсионерите, които са под линията на бедност.

„Коефициентът за стаж се вдига от 1,2 на 1,35. Минималната пенсия – от 300 на 340 лева, максималната – от 1 440 на 1 500 лв. Социалната пенсия става 170 лв. Освен това, се слага надбавка за пенсионери под линията на бедност, която е социална надбавка”, уточни министърът.

Василев обясни, че актуализацията на пенсиите е заложена от октомври, защото чисто технически преизчисляването нямало как да се случи от началото на септември. Дотогава обаче пенсионерите ще получават добавката от 50 лв.

Той коментира и актуализацията на бюджета. „В актуализацията на бюджета планираме допълнителни разходи от малко над 1.8 млрд. лв.”, каза той.

Той уточни, че се очакват над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над планираното в Бюджет 2021, които са вследствие допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, допълнителните приходи, които очакват в резултат на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост в НАП и Агенция „Митници”.