ЗАСАЖДАНЕ НА БРЕЗА и ПОСТАВЯНЕ НА ПАМЕТНА ПЛОЧА в двора на Кюстендилската болница от кметът г-н Петър Паунов, Директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василев“ – д-р Александър Величков и кюстендилката Катя Иванова, в памет на загиналите лекари и медици в борбата с COVID-19.

„УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, ДНЕС СМЕ СЕ СЪБРАЛИ ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА ПЕРСОНАЛА ОТ БОЛНИЦАТА И ЦЕНТЪРА ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, КОИТО В БИТКАТА С COVID 19, ЗАГУБИХА ЖИВОТА СИ.

НИЕ ЗАГУБИХМЕ 3-МА ЛЕКАРИ И 4 ДУШИ ОТ МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ.“ – заяви д-р Александър Величков.
Кметът на община Кюстендил-г-н Петър Паунов, Директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василев“ – д-р Александър Величков и Катя Иванова, чиято инициатива е поставянето на Паметната плоча, се поклониха пред паметта на лекарите и медиците, дали живота си в борбата с COVID-19. След официалното поставяне на плочата, в памет на загиналите, те засадиха и БРЕЗА в ДРОРА на МБАЛ „Д-р Никола Василев“.
Ето и имената на лекарите и медицинския персонал, изписани на паметната плоча, на входа на Кюстендилската болница:
Д-р Даниела Панайотова
Д-р Георги Колежански
Д-р Кирил Димитров
Румен Сираков
Николай Фудулски
Иво Величков
Иван Александров
Инициативата за поставянето на Паметната плоча е на кюстендилката Катя Иванова:
„Аз съм само малко зрънце в тази голяма хуманна машина с любов за всеки, който се нуждае от помощ, респект и уважение към медицинския персонал, започвайки от лекарите, медицински сестри, санитари, физиотерапевти, шофьори и т.н. Всеки един от тях е дал всичко от себе си за нашето здраве!
Благородната инициатива да бъдат награждавани с грамота и медал всички екипи на спешна медицинска помощ и медицинския персонал в отделения Covid-19 в Италия и чужбина е на dottoressa Mariateresa Protopapa – Посланичка за Мир 2020-2021 година и носителка на орден Кавалер на Република Италия.
Аз като интернационален оператор за Мир участвах в тази кампания. Месец февруари т.г. беше награден с грамота и медал и кюстендилския медицински екип в отделение Covid-19, връчен лично на директора на болницата д-р Величков.
За мен е чест да представлявам три от асоциациите в Италия а това са:
Интернационална награда за медицина DE FINIBUS TERRAE на името на dottoressa Maria Monteduro убита по време на работа в спешен център от наркоман на който се е опитвала да помогне.
Асоциация Davide ONLUS с президент dottor Francesco CASCIARO
Асоциация ANMI представител на Италианския морски флот и Посланник за Мир Mario de Sabato.
Не мога да подмина и асоциация BULGARI в Австралия които събраха средства и закупиха жизнено важна апаратура за отделение Covid-19.
Аз съм само малко зрънце в тази голяма хуманна машина с любов за всеки, който се нуждае от помощ, респект и уважение към медицинския персонал започвайки от лекарите, медицински сестри, санитари, физиотерапевти, шофьори…Всеки един от тях дал всичко от себе си за нашето здраве.
Д-р Даниела Панайотова
Д-р Георги Колежански
Д-р Кирил Димитров
Румен Сираков
Николай Фудулски
Иво Величков
Иван Александров
Тази бреза и тази паметна плоча с техните имена нека напомнят на всички нас за всеотдайността им да помогнат в най-трудни моменти.
Лято е, всеки е в добро ваканционно настроение и летни преживявания след тежкия пандемичен период.
Моят апел е:
Бъдете внимателни, радвайте се на живота, спазвайте правилата за хигиена, предпазвайте себе си и семействата ви. Ваксинирайте се. Научете се да живеете с мисълта, че Covid-19 ще съпътства нашия живот и само от нас зависи кой ще е победител.
Убедена съм че ще бъдем НИЕ!”- завърши г-жа Катя Иванова./информационен портал Кстендил/