Гърция работи активно по облекчаване на трафика през граничния пункт „Кулата – Промахон“, заяви министърът на туризма с перспектива за отваряне на поне още два гранични пункта с България.

Гърция няма да затваря граници в случай на разпространяване на Делта варианта на коронавируса.

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис заяви в парламента, че вероятно утре на граничния пункт „Кулата-Промахон“ ще има още две входни и още едно изходно платно.

Темата за опашките от чакащи туристи на границата достигна до парламента след масови репортажи на гръцките медии за затруднено придвижване на туристите.

От опозицията настояват за незабавно отваряне на всички гранични пунктове с България.

Засега по информация на министър Теохарис се работи за отваряне за туристи на още два гранични пункта.

Правителството в Атина съобщи, че в случай на разпространение на Делта варианта на коронавируса вероятно ще се прилага само локален локдаун и връщане на задължението да се носят маски на открито. Границите на Гърция ще останат отворени.

От здравното министерство съобщават, че до днес са регистрирани само единични случаи на заразени с Делта варианта, като повечето са на остров Крит, без да създават необходимост от допълнителни мерки.

Според туристическите агенции цените в разгара на сезона дори са по-ниски в сравнение с 2019 г. Интересно е, че туристите от балканските страни предпочитат северната част на страната и предимно Халкидики, но вече се ориентират повече към континенталните райони, като избягват пътуване с ферибот.