От тази нощ според института „Роберт Кох“ България вече не е в една зона с държавите с висок риск от коронавирус. Вече сме в една зона с Гърция и Австрия, съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов.

По думите му сме приключили и с третата вълна на заболяването.

С чест можем да кажем, че сме приключили и третата вълна на COVID-19. Това каза Борисов, който е заедно със здравния министър в оставка проф.-д-р Костадин Ангелов, тъй като днес у нас пристигнаха още 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“/“Бионтех“.

“Искам още веднъж да благодаря на Европейската комисия и на големите държави, които заради проблемите с оксфордската ваксина, ни помогнаха. Сега получихме 274 хиляди ваксини. Ако на ден се ваксинират по 20 000 човека, за месец ще са 600 хиляди“, допълни той.

Борисов призова за максимална организация за имунизиране с ваксини срещу COVID-19, като според него трябва да се ваксинират по 30 000 души на ден. „Близо 300 хиляди ваксини пристигнаха, трябва да ваксинирате по 30 хиляди на ден, на макс трябва да се мобилизира системата“, заяви Бойко Борисов.