Всички, които желаят да си поставят ваксината на „АстраЗенека“ като втора доза, да си я поставят. Това обсъждат здравните власти у нас, съобщи министър Костадин Ангелов.

Обсъжда се и за тези, които не желаят втора доза от нея, каква ваксина могат да си поставят от останалите одобрени до момента – „Пфайзер“ или „Модерна“.
Министърът уточни, че не е разбран добре и не става дума за изтегляне изцяло на оксфордската ваксина. Експертно всички сме сигурни в нейната безопасност и ефикасност, подчерта той. Днес също е пристигнала доставка от „АстраЗенека“, която ще бъде разпределена.

Обезпокоени сме от съобщенията от САЩ за ваксината „Янсен“, очакваме официално становище днес от Европейската агенция по лекарствата, заяви Ангелов.

По отношение на смъртта на 15-годишно момче от коронавирус, министърът каза, че то е от Бургас и с множество придружаващи заболявания.

Днешната доставка на ремдесивир ще задоволи потребностите в страната, каза още министърът. От склада на „БулБио“ бяха разпределени количества от медикамента към регионални здравни инспекции в страната./днес бг/