Общинските съветници от „Свободни Съюзени Демократи“ начело с Калоян Ханджийски заявиха своята позиция по отношение на председателя на ОбС-Благоевград – Андон Тодоров.

В позицията се твърди, че Тодоров налага недемократичен стил на управление и дори опити за еднолично налагане на власт. Според Ханджийски Тодоров цели да стане кмет на Благоевград.

Категорично отказваме да участваме в еднолично управление на председателя на Общински съвет, подчинено на реваншизъм и безпринципно противопоставяне, в което залогът са гражданите. Свидетели сме на силовата замяна на правилата подменящи демокрацията, както и действия целящи пълното обезличаване и неглижиране на работата на администрацията и кмета и на налагане на подменено авторитарно управление, пише в позицията си ССД.

На лице e груба демонстрация на сила, която цели съсредоточаването на властта в един човек, а именно председателя на Общински съвет. Бяха извършени промени в правилата, които застрашават работата на общинска администрация и кмета. Правила, които усложняват и без друго тежката процедура при участие на Oбщината в европейски проекти. Всичко това цели дискредитацията на сегашното управление и е породено единствено от амбицията на председателя на Общински съвет да участва в евентуална кметска надпревара. Неразбираема е подкрепата на част от общинските съветници, формиращи настоящето мнозинство. Водени от председателя мнозинството бавно и сигурно съсредоточава властта, използвайки институцията Общински съвет. Например, в момента, мнозинството изготвя алтернативен бюджет без ясна стратегия как същия ще бъде изпълнен, защото изпълнението на бюджета е изцяло в компетенциите на кмета, заявяват демократите.

Кметът е този, който е избран, за да изпълни предварително заложената си програма, за което носи обществена и политическа отговорност. Може би същите ще предложат и алтернативна администрация, която ще изпълни бюджета им? Умишлено се сaботират сесии на Общински съвет. Прави се опит за пълно подчинение на кмета, чрез напълно излишни съгласувателни режими /дори и за нещо толкова незначително, като ползването на една зала/. Опитите за манипулиране на общественото мнение излизат и извън пределите на заседателната зала на Общински съвет. През изминалата седмица станахме свидетели на умишлено нагнетяване на напрежението чрез прессъобщение от Общински съвет, в което умишлено едно предложение беше представено като решение. Решение за затваряне на града за 3 седмици. Подобни експерименти с гражданите на Благоевград са опасни и винаги имат вредни последици, пише в декларацията още.

Повечето експерименти извършвани върху гражданите на Община Благоевград са под диктовката на един болен за власт и внимание човек, но не без помощта на част от общинските съветници. Ето защо, ние съветниците от групата „Свободни Съюзени Демократи“ остро осъждаме целенасочената политика на председателя за унищожаване на Благоевград и по никакъв начин няма да участваме в това. Нещо повече категорично ще се противопоставим на този произвол и призоваваме общинските съветници, вас медиите и гражданите да спрем това!, завършва позицията на демократите в Благоевград.