От началото на пандемията до този момент излекуваните от Ковид-19 в Кюстендилска област са 830 човека, съобщават от РЗИ – Кюстендил. На домашно лечение към днешна дата са 1437 души, под задължителна карантина са поставени 1088 лица. Общо диагностицираните в областта са вече 2456, а починалите – 80 души. 

Новите положителни случаи през изминалото денонощие са 113. Най-голям брой новозаразени лица има отново в двете най-големи общини – 59 в Кюстендил и 39 в Дупница. В останалите общини са съответно:  Кочериново – 6, Сапарева баня – 4, по два нови случая в Бобов дол и Бобошево и един новозаразен в Рила, съобщават от Областния кризисен щаб. 

Към днешна дата 48 лица са хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил. Седем души са в по-тежко състояние, останалите пациенти са в средно тежко. Десет души, които са в задоволително състояние, ще бъдат изписани в рамките на деня.  

Лицата, настанени за лечение към този час в Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ – град Дупница, са 29. Един пациент е на апаратна вентилация, останалите са в тежко и средно тежко състояние. До края на днешния ден ще бъдат изписани няколко излекувани души.  

В Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са хоспитализирани 29 човека. 14 са на кислород, като от тях шестима са в по-тежко състояние, останалите пациенти са в средно тежко. Днес предстои изписване на няколко пациенти, които са в по-стабилно общо състояние. 

Мъж на 68 години от община Дупница е починал през изминалото денонощие. Лицето е имало придружаващи заболявания.

През тази седмица РДПБЗН – Кюстендил, извърши 31  проверки за осигуряване на пожарната безопасност в болничните заведения на територията на Кюстендилска  област. 

Акцентът бе поставен върху новооткритите отделения за лечение на COVID-19 и в съответствие с получените указания от ГДПБЗН – МВР с цел да бъдат осигурени достатъчно безопасни условия на пребиваване на пациентите и да се предотвратят предпоставките за възникване на инциденти.

Проверени бяха болници за активно лечение, за долекуване и рехабилитация, домове за хора с увреждания и за временно пребиваване на хора с увреждания, центрове за спешна медицинска помощ, диспансери, домове за медико-социални грижи, хосписи и др. Служителите проверяваха основно състоянието на изградените инсталации – пожароизвестителни, пожарогасителни, кислородни, електрически и други. 

При проверките не са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.