Д-р Александър Величков, директор на МБАЛ „Никола Василиев“ – Кюстендил, даде брифинг по повод епидемичната обстановка.

През последната една седмица се наблюдава една необичайна обстановка в Кюстендил по отношение на заразените с КОВИД – 19. Те стават страшно много и от пробите, които изпращаме ежедневно на пациенти, минали през Спешно отделение. Това са средно 80 проби на ден, като 80% от тях са положителни. Като се има предвид, че тази бройка за страната е 30-40 %, а в Кюстендил, тя е 80%. Ежедневно около 120-130 души преминават за прегледи през Спешно отделение. Към този момент в болницата са настанени 80 пациенти с коронавирусна инфекция с пневмония и дихателна недостатъчност. От началото на месеца има приети и изписани около 180 пациенти, като средно между 10-15 човека се приемат на ден. Изправени сме пред една изключително тежка ситуация с върховни усилия на и без това малкия персонал на болницата, за да можем да се справим с така създалата се ситуация, каза д-р Величков.

Всичко това води до много големи проблеми и за това искам да се обърна към жителите на град Кюстендил. Единственото, с което могат да съдействат всички хора е да носят маски и да избягват контакти, тъй като заразяването става най-често в работна или домашна среда. Временното махане на маската или носенето на маската, която не покрива носа, вероятността за заразяване е огромна. Всички мерки, които взима Правителството, всички заповеди, които издава Здравното министерство, биха се оказали безрезултатни ако хората сами не съдействат, обясни  Величков.

В ръцете на всички хора е ключът от масово заразяване на епидемията. Умолявам всички да ни помогнат, нека носят маски на работното място, нека ограничат контактите си с възрастните хора, да ограничат излизанията. Ако тази тенденция се запази ще влезем в положение, в което много трудно ще се справим, разчитам на хората да ни помогнат в този момент, спазвайки противоепидемичните мерки. През последните дни се появи и втори проблем – една масова психоза и паника сред хората, които идват със симптоми. В очите им се чете страх и тревога. Това е разбираемо. Хората, които са загубили обоняние и вкус – те са заразени, допълни Величков.

Хората, които имат температура, кашлят и имат хрема – често отдават това на други причини, като настинка. Значи вероятността да са заразени е огромна. В момента няма друго вирусно заболяване, което да предизвиква такива симптоми. Дали ще се изследвате или не, просто трябва да си ограничите контактите в къщи, завърши директорът.