За 14 дни ограничават мероприятията на закрито в Благоевград. Мярката беше взета на заседание на Кризисния щаб , във връзка с увеличените случаи на коронавирус в областта.

Засега няма да се затварят детски градини училища , културни институти.

Румен Томов – кмет на община Благоевград:

„Когато обстановката покаже ръст на заразени тогава ще предприемем други мерки – по строги.Благоевград води класацията току що ми казаха че в нашата област тестовете които се взимат са най- голям брой в цялата страна – може би това е една от причините да сме първи и да сме в червената зона. Но има ръст и в лечебните заведения там има ръст както ви казах с 25 % от три четири дни което не е добре.“

По-големите болници в областта все още имат възможност за преобразуване на помещения в ковид- отделения. По-малките обаче са на прага на възможностите.

Д-р Петър Георгиев – управител на тубдиспансера в Благоевград:

„Да запълнени са – 10 легла има и малък резерв ако дойдат можем да вземем още няколко човека . МБАЛ –овете имат много помещения и места където могат да се преустройват отделения- отделения които не са толкова належащи могат да свият капацитета“.
д-р Веселка Мончева – РЗИ Благоевград:

„Ситуацията не е много добра защото случаите със всеки изминал ден се повишават мога да кажа за вчера – имаме 152 случая потвърдени от ковид 19 които са хоспитализирани и в момента се лекуват в отделенията.“.

По отношение на вчерашния призив на НОЩ – хората да избягват пътувания до благоевградска област кметът заяви :

„Аз ще призова да се влиза и да се излиза от и във Благоевград, защото според мен това са едни изказвания които не са много добри както за Благоевград, така и за държавата и за всичко останало.“

Кризисният щаб е в готовност за нови мерки , ако случаите на КОВИД продължат да се увеличават.