17 нови случая на COVID-19 в община Кюстендил през изминалото денонощие. 11 от тях са на жители на ромския квартал „Изток“. 5-ма са от град Кюстендил и 1 – от по-малко населено място.
„Продължава да се увеличава заболяемостта в града и общината. Инфекцията вече се пренася в другата част на град Кюстендил.“ – предупреждава кметът на община Кюстендил г-н Петър Паунов.

„За последните 2 седмици, от 125 положителни проби, 94 са от кв. „Изток“, а останалите над 20 положителни проби са на хора, от града, които не са свързани с ромския квартал. Кюстендил се превърна в огнище на зараза.“ – Г-н Паунов моли жителите на общината за спазване на дистанция и призовава да няма струпвания и събиранe на закрито.

„В квартала забелязваме семейни огнища, в града също вече се оформят семейни огнища ! “ – Кметът на Кюстендил призовава и се обръща с молба, от името на лекарите от Кюстендилската болница: „Избягвайте струпвания в закрити помещения, на открито – само при разумна дистанция, за да не стигаме до затварянето на отделения и полеви болници! Идват много тежки дни. Болницата няма да издържи. Ако не се осъзнаем, ни предстоят жестоки моменти!

12 души, заразени с COVID-19, са на лечение към момента в Кюстендилската болница, като за последните 24ч. са изписани други 4-ма. 2-ма души са починали през изминалата нощ.
Националния оперативен щаб и Здравният министър анализират ситуацията в Кюстендил, завърши кметът – г-н Петър Паунов.