Франция е подела инициативата за прекратяване на всички европейски футболни първенства, които са поставени на пауза в момента заради пандемията от коронавирус. Страната вече сложи край на сезона в Лига 1, Лига 2 и първенството при жените.

Това стана факт след продължаването на забраната за масови спортни прояви до септември от правителството, което постави футболните власти пред свършен факт. Според публикация в „Льо Паризиен“, президентът Еманюел Макрон настоява за хармонизация на действията във футбола и ще иска същите действия да бъдат предприети и в останалите четири от топ 5 първенствата в Европа – Испания, Италия, Германия и Англия.

Спортният министър на Франция Роксана Марачиняну е била упълномощена да проведе разговори с колегите си в тези страни, а самият Макрон ще се включи в лобирането с обаждания до правителствените ръководители. Първенствата в изброените държави са в различна степен на готовност за подновяване. В Германия изглеждат най-близо, но всичко ще стане ясно в четвъртък, когато канцлерът Ангела Меркел ще говори по темата./спортал бг/