20 винопроизводители от община Петрич участваха в конкурса „Най-добро домашно червено вино“, произведено от реколта 2019 година. Качествата на вината оценяваха дегустаторите Костадин Костов и Марияна Илиева на принципа „сляпа дегустация“. Специалистите изразиха мнение, че сравнение с миналата година червеното вино тази година е с много по-добри показатели. Крайното класиране се подреди, както следва: първо място за виното, произведено от Румен Бохоров, който заслужи и титлата „Цар на виното“ в община Петрич, на второ място бе класирано виното на Данаил Тилев, на трето място виното на Симеон Ангелов. Те получиха грамоти, плакети и буренца.
Още трима винопроизводители получиха грамоти и предметни награди от Община Петрич. Молебен за здраве и берекет на стопаните отслужи енорийският свещеник отец Ангел Кочев, който благослови новата реколта. Кметът на общината Димитър Бръчков също поздрави лозарите за празника днес и подчерта, че Петрич винаги ще се грозде с качеството на произвежданото вино, а този поминък е преди всичко запазена традиция в района. Кметът изпълни символично и ритуала по зарязване на лозето в полето край село Митиново.
Свети Трифон и лозар направиха също своето наричане. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха самодейците от НЧ „Просвета“ с. Беласица и НЧ „Антон Попов“ село Скрът с прекрасни фолклорни изпълнения. Безплатно червено вино и скара за почерпка на присъстващите бяха осигурени от Община Петрич.