Разлог е в трескава подготовка за традиционния кукерски фестивал. Обичаят е продължение на вековната традиция , която се предава от поколение на поколение от години.  

Моми в носии,  млади хора, облечени с традиционни кукерски костюми, наричани „чауши” – така в Разлог се готвят да посрещнат новата година. Еуфория цари и в дома на 19-годишният Петър Попадиин, който има честта да бъде първи чауш. 

 19-годишният Петър Попадиин разказа: Костюма тежи около 30- 40 кг. Слагат се звънци , те са около трийсет , става шейсет – и така излизаме сутрин рано към шест и половина и така до късния след обяд.

Подготовката за фестивала е сериозна. Всеки един костюм изисква сериозни грижи и поддръжка. 

Бащата Георги Попадиин: Кожите са много трудоемка работа. Три четири години се занимавам да ги чешам само – косъм по косъм всичко се раздегува и направихме костюма

Майката на първия чауш Таня Попадиина: Това стана вече трудна работа, да се намират кожи да се чешат, животни да се гледат.

По стара традиция, предавана през поколения, на Нова година в града се провежда кукерски фестивал. Празненствата започват рано на 1-ви януари.  Тогава кукери от различните махали се събират в центъра на града, за да прогонят злите сили. 

Баба Стоичка пък разказа: На 1- януари още в 6 часа започваме да обличаме чауша да му слагаме кожите, звонците и той почва да дрънка със звонците за да могат да чуят всички че първия чауш е готов и да идват у него. Събираме се у първия чауш и от тука тръгва шествието за парада да правим Старчевата на центъра Носията ми е разложка ,типична, това е от свекърва ми , а на нея от майка и , това значи над 120 години са мойте дрехи.

В обичая участват и много деца, които ще пренесат традицията жива и за идните поколения !